Presbiopia – toate persoanele vor purta ochelari la un moment dat?

Știai că începând cu vârsta de 40-45 de ani, pentru majoritatea oamenilor devine tot mai greu să focalizeze obiectele aflate în apropiere, cum ar fi textul de pe o carte sau ecranul telefonului? De cele mai multe ori, asta se întâmplă din cauza unei afecțiuni naturale denumită presbiopia.

Deși poate fi frustrant să nu mai vedem clar de aproape, presbiopia este o parte normală a îmbătrânirii. La fel ca apariția firelor albe de păr. Din fericire, există soluții eficiente pentru a corecta această problemă. Aceste soluții ne pot ajuta să ne bucurăm din plin de activitățile zilnice. Rămâi cu noi în continuare și află mai multe despre această afecțiune.

 

Ce este și ce cauzează Presbiopia

Gândește-te la ochi ca la un aparat foto. În interiorul lui avem o lentilă, numită cristalin, care se ajustează ca să vedem clar lucrurile, fie că sunt aproape, fie că sunt departe. Pe măsură ce îmbătrânim, această lentilă își pierde din elasticitate și flexibilitate. Rigidizare a cristalinului face dificilă ajustarea focalizării între obiectele apropiate și cele îndepărtate, ducând la vederea încețoșată de aproape.

Asta înseamnă că, după 40 de ani, mulți dintre noi încep să aibă probleme cu vederea de aproape. Ochii obosesc mai repede când citim sau lucrăm la calculator, iar ca să vedem clar trebuie să ținem cartea sau telefonul mai departe. Această problemă se numește presbiopie și este un proces natural prin care trecem cu toții odată cu înaintarea în vârstă. Din păcate, nu prea putem stopa complet asta, căci este o parte naturală a procesului de îmbătrânire, ci putem doar încetini procesul de degradare. 

 

Simptome

Presbiopia se instalează treptat. Inițial, s-ar putea să observi că ai tendința de a îndepărta de ochi materialele de citit pentru a vedea literele mai clar. Această dificultate de a focaliza obiectele apropiate este însoțită adesea de vedere încețoșată la distanța normală de citit.

Când această afecțiune se accentuează, este ca și cum am forța ochii să facă o muncă grea pentru care nu mai sunt pregătiți. Imaginează-ți că ai alerga un maraton cu o greutate în spate. Fix așa se simt și ochii când trebuie să se concentreze mult timp la citit, la lucrul la calculator sau pur și simplu privind un obiect ceva mai intens.

Din cauza asta, apar durerile de cap și senzația de ochi obosiți, mai ales seara sau în încăperi cu lumină puțină. Practic, ochii se chinuie mai mult să vadă clar, pentru că lentila din interiorul lor (cristalinul) nu se mai poate ajusta cum trebuie.

Este esențial să fim atenți la aceste semne și să nu le ignorăm, deoarece diagnosticarea și corectarea presbiopiei pot îmbunătăți semnificativ calitatea vieții și pot preveni disconfortul ocular. Medicii oftalmologi pot verifica prezbiopia ca parte a unui examen oftalmologic complet, iar procedura este simplă și nedureroasă.

 

Tratamentul potrivit pentru presbiopie

În stadiile incipiente ale prezbiopiei, disconfortul poate fi eliminat prin câteva practici simple sau modificări ale obiceiurilor, cum ar fi:

  • Ține materialele de citit mai departe de ochi;
  • Alege cărți tipărite în format mai mare și mărirea dimensiunii fontului pe computer sau telefon;
  • Folosirea unor lumini mai puternice pentru lectură;

 

Pe măsură ce presbiopia se agravează, probabil vei avea nevoie de opțiuni pentru corectarea vederii. Sunt disponibile de la metode tradiționale precum ochelarii, la variante mai moderne precum lentilele de contact multifocale sau intervențiile chirurgicale.

  • Ochelarii de citit, disponibili cu sau fără prescripție medicală, sunt o soluție simplă pentru cei care au nevoie de ajutor doar pentru vederea de aproape. 
  • Pentru persoanele care necesită corecție și pentru distanță, lentilele bifocale, trifocale sau progresive oferă o soluție multifuncțională. Acestea reprezintă o alternativă populară, cu variante monovision (un ochi corectat pentru distanță, celălalt pentru aproape) sau multifocale, care permit focalizarea la diverse distanțe.
  • Există și picături oftalmice pe bază de prescripție medicală ce pot ajuta la îmbunătățirea vederii de aproape, dar trebuie utilizate zilnic. 
  • Pentru o soluție permanentă, chirurgia refractivă cu laser sau implanturile corneene pot corecta presbiopia, reducând sau chiar eliminând nevoia de ochelari.

 

Metode de prevenție

Presbiopia nu poate fi prevenită complet, deoarece este o parte naturală a procesului de îmbătrânire. Totuși, există câteva obiceiuri sănătoase care pot ajuta la menținerea sănătății ochilor și la întârzierea apariției problemelor de vedere. Iată câteva sfaturi:

  • Odihnește-ți ochii regulat și fă pauze la fiecare 20 de minute când lucrezi la calculator sau citești;
  • Protejează-te de razele UV cu ochelari de soare care blochează razele UV atunci când ești afară;
  • Consumă alimente bogate în antioxidanți (precum afinele, morcovii, spanacul) și acizi grași omega-3 (cum ar fi peștele) pot contribui la sănătatea ochilor.

 

De reținut

Așadar, presbiopia apare din cauza modificărilor naturale care se produc la nivelul ochilor pe măsură ce înaintăm în vârstă. Fiecare om ajuns la maturitate va trece prin asta mai devreme sau mai târziu. Mai exact, cristalinul își pierde flexibilitatea și capacitatea de a se ajusta pentru a vedea clar la distanțe diferite. Deși este un proces normal pe care nu îl putem opri, există diverse metode de corectare a presbiopiei. La fel de important este să te consulți cu medicul oftalmolog pentru a lua decizia potrivită. 

Distribuie articolul pe: