Ai observat că în ultima vreme îți apar cearcăne și pungi sub ochi tot mai evidente, care te cam îngrijorează? Sunt mici „defecte” omenești, dar este normal să vrei să arăți cât mai bine și sănătos posibil. Pe de altă parte, este important să nu ignorăm problemele cu adevărat îngrijorătoare. Dacă cearcănele cauzate de oboseală mai pot fi remediate prin somn și fond de ten, cele care ascund în spatele lor alte cauze, precum probleme de sănătate, necesită ceva mai mult atenție.
Hai să rezolvăm împreună acest mister și să descoperim și cum scapi de cearcăne și pungi de sub ochi în ambele cazuri.
Cearcăne și pungi sub ochi – ce sunt?
Cearcănele apar ca zone întunecate de sub ochi. Ele sunt o problemă frecvent întâlnită, mai ales în cazul persoanelor care trec prin perioade obositoare și stresante. Practic, cearcănele înseamnă că pielea de sub ochi pare întunecată, cu nuanțe care pot varia de la albastru și violet, la maro sau negru. Depinde care e culoarea naturală a pielii. Cauzele pot varia de la factori genetici și procesul natural de îmbătrânire, până la oboseală cronică și alți factori de mediu. Deși rareori indică o afecțiune medicală gravă, prezența lor poate fi deranjantă din punct de vedere estetic, afectând aspectul general al feței.
Pe de altă parte, pungile de sub ochi se manifestă ceva mai agresiv, prin umflături vizibile sub pleoapele inferioare. Ele sunt adesea rezultatul acumulării de lichid sau grăsime în această zonă. Similar cearcănelor, și pungile de sub ochi pot fi influențate de factori precum vârsta, retenția de apă sau predispoziția genetică. Evaluarea de către un medic specialist poate fi necesară pentru a identifica ce anume le provoacă. Dar și pentru a stabili un plan de tratament adecvat, mai ales în situațiile în care umflăturile sunt persistente sau severe.
De ce am cearcăne și pungi sub ochi?
Deși cearcănele și pungile sub ochi sunt adesea asociate cu oboseala, există și alți factori (medicali sau nemedicale) care pot contribui la apariția lor, iar aceștia variază de la persoană la persoană:
- alergii
- rinita alergică
- dermatită atopică (eczemă)
- dermatită de contact
- factori ereditari
- neregularități de pigmentare
- scărpinatul sau frecarea frecventă și violentă a ochilor
- expunerea la soare fără măsuri de protecție (declanșează producția în exces de melanină)
- lipsa de somn
- stresul cronic
- obiceiuri precum: consumul excesiv de alcool sau droguri, fumatul, cafeina în exces
Totodată, pe măsură ce îmbătrânim, se întâmplă frecvent ca pleoapele să se umfle sau să apară goluri sub ochi, iar aceste schimbări generează umbre care pot fi confundate cu cearcăne

Cauze medicale
Cearcănele și pungile de sub ochi sunt adesea doar o problemă estetică, dar în anumite situații pot indica probleme medicale subiacente. Iată când ar trebui să te îngrijorezi și să consulți un medic:
Dacă cearcănele apar brusc, sunt foarte accentuate sau persistă în ciuda unui stil de viață sănătos, acestea pot fi asociate cu:
- anemie – adică deficit de fier ce duce o culoare vineție a pielii subțiri din jurul ochilor;
- probleme tiroidiene – pielea poate deveni mai subțire și mai palidă, ceea ce face ca vasele de sânge de sub ochi să fie mai vizibile.
- afecțiuni hepatice – pot contribui la modificări ale pigmentației pielii, inclusiv la întunecarea zonei de sub ochi.
- deshidratare severă – poate accentua aspectul de cearcăne din cauza lipsei de elasticitate a pielii;
- probleme renale – pungile de sub ochi pot semnala o retenție de lichide în corp, cauzată adesea de disfuncții renale;
- hipertensiune arterială – duce adesea la poate contribui umflarea feței și a ochilor;
- infecții sau inflamații oculare – infecțiile cronice sau problemele sinusale pot duce la congestie și edeme în zona ochilor.
Așadar, dacă cearcănele sau pungile apar brusc și se agravează fără o cauză clară sau dacă sunt însoțite de alte simptome precum oboseală extremă, amețeli, dificultăți de respirație sau umflături în alte părți ale corpului, ar fi cazul să mergi la medic. Fondul de ten și feliile de castraveți nu prea sunt de ajutor.
Cum scapi de cearcăne și pungi sub ochi
Am enumerat toate aceste cauze pentru că înțelegerea mecanismelor care duc la apariția cearcănelor este esențială pentru a putea alege metodele potrivite de atenuare. Fie că vorbim de remedii simple, aplicabile acasă, sau de intervenții dermatologice specializate.
Așadar, luăm în considerare scenariul în care cearcănele și pungile întunecate de sub ochi nu sunt un motiv de îngrijorare, ci doar dorești să atenuezi aspectul lor din motive estetice.
Remedii pe care le poți aplica acasă pentru a scăpa de cearcăne și pungi sub ochi
- Mai mult somn, adică cel puțin șapte ore în fiecare noapte;
- Crearea unii mediu mai comod de dormit, pentru a îmbunătăți calitatea somnului, precum o saltea mai comodă, perne suplimentare, eliminarea tuturor surselor de lumină etc
- Aplicarea de comprese reci (cu gheață) sub ochi pentru a calma vasele de sânge dilatate. Acest obicei simplu poate reduce pleoapele umflate și aspectul de cercuri întunecate.
- Feliile de castravete pe ochi ajută la ameliorarea umflăturilor datorită conținutului de vitamina C.
- Compresele cu pliculețe de ceai (reci) aplicate sub ochi pot crește îmbunătăți circulația deoarece ceaiul conține cofeină și antioxidanți.
- Masajele faciale blânde în zona ochilor și a pleoapelor pot ajuta la îmbunătățirea circulației.
Remedii și tratamente medicale
Pentru soluții rapide și permanente împotriva cearcănelor și pungilor sub ochi, consultă un medic specialist sau un medic dermatolog. Astfel, vei primi recomandări de tratament medical adaptate nevoilor tale. Iată câteva opțiuni posibile:
- Creme topice și agenți de albire, cum ar fi vitamina C sau hidrochinona, pot ajuta la ameliorarea aspectului cercurilor întunecate de sub ochi.
- Peelinguri chimice cu alfa-hidroxi-acizi pentru a reduce pigmentarea de sub ochi, care se fac doar sub supravegherea unui dermatolog avizat;
- Terapia cu laser poate ajuta la refacerea și întărirea structurii pielii. Opțiunile laser neinvazive includ laserele cu diode și cu coloranți pulsați.
- Injectarea cu acizi speciali precum acidul hialuronic tip gel ce poate crește volumul zonei de sub ochi. Altfel spus, umplerea cearcănelor atunci când aspectul este cel de ochi adânciți în orbite;
- Chirurgia pleoapelor (blefaroplastie), prin care se îndepărtează excesul de grăsime și piele din zona ochilor;
- Injecții cu plasmă bogată în trombocite (PRP) ce pot repara pielea din jurul ochilor, îmbunătăți elasticitatea vaselor de sânge, favoriza producția de colagen și îmbunătăți aspectul general al pielii;
Deci în final?
Deși cearcănele și pungile de sub ochi reprezintă o problemă estetică comună, abordarea lor necesită o înțelegere atentă a cauzelor individuale. De la remedii simple, aplicabile acasă, până la proceduri medicale avansate, există o varietate de opțiuni disponibile pentru a îmbunătăți aspectul zonei delicate din jurul ochilor. Însă, indiferent de metoda aleasă, este esențial să adoptăm un stil de viață sănătos, cu un somn odihnitor, o hidratare adecvată și o dietă echilibrată, pentru a menține sănătatea și frumusețea pielii pe termen lung. Consultarea unui medic dermatolog este recomandată pentru a identifica precis cauzele și pentru a alege cea mai potrivită strategie de tratament