Lumini și pete în câmpul vizual: semnale de alarmă pentru sănătatea ochilor

lumini și pete în câmpul vizual

Vezi și tu stele verzi uneori? Apariția neobișnuită a unor lumini și pete în câmpul vizual poate semnala o varietate de afecțiuni oculare. Pentru unele dintre ele, poate fi necesară chiar o intervenție medicală promptă. Dacă te-ai confruntat cu astfel de episoade de fulgerări luminoase bruște, este posibil să experimentezi un fenomen numit fotopsie. Sau alte tulburări de vedere. 

Aceste fenomene luminoase pot varia în intensitate, formă, culoare, frecvență și durată. Totodată, ele pot afecta unul sau ambii ochi. În continuare, vom explica pe scurt care sunt posibilele cauze și când pot ele reprezenta un semnal de alarmă pentru sănătatea ochilor și nu numai.

 

Ce sunt aceste lumini și pete 

 

Retina, deși este un organ complex, în esență, ea răspunde la un singur stimul: percepția luminii. Asta înseamnă că orice tip de stimulare poate declanșa impulsuri luminoase. Uneori chiar și în lipsa luminii directe. În plus, în interiorul ochiului mai există o serie de fibre minuscule. Unele sunt suspendate în ceea ce se numește lichid vitros (o substanță gelatinoasă alcătuită în principal din apă, colagen și acid hialuronic). Altele sunt atașate de retină. 

Ei bine, acestea pot provoca senzația de sclipiri sau scântei luminoase prin frecarea de suprafața retinei atunci când se deplasează. De asemenea, poți vedea astfel de sclipiri de lumină și dacă te lovești la ochi sau îi freci prea tare. Așa cum facem de obicei dimineața, când ne trezim. 

Uneori, s-ar putea să vezi în fața ochilor mici pete, fire, puncte sau umbre, ca niște musculițe care plutesc. Acestea se numesc „flotori” și sunt foarte comune. Par să se miște odată cu ochii tăi și le observi mai ușor când te uiți la ceva luminos, cum ar fi un cer senin sau un perete alb.

Astfel de manifestări luminoase, deși sunt deranjante, nu reprezintă o afecțiune independentă, ci mai degrabă simptome ale altor posibile probleme oculare. Totuși, chiar dacă par inofensive, nu ezita să ceri o evaluare medicală amănunțită.

 

Când pot reprezenta ele un semnal de alarmă

 

De cele mai multe ori, când îți apar luminițe și pete în fața ochilor, nu te panichezi. Poate nici nu sesizezi conștient asta. Însă, uneori, aceste semne pot fi un strigăt de ajutor pe care și-l transmite creierul prin intermediul ochilor. Ele semnalează probleme serioase care au nevoie de atenție rapidă. E ca și cum ochii îți spun „hei, ceva nu e în regulă!” De aceea, este important să știi când să-ți dai seama că e timpul să mergi la medic, ca să te asiguri că totul e bine. Hai să vedem împreună când aceste luminițe și pete devin un semnal de alarmă.

  • Începi brusc să vezi sclipiri, deși nu ai mai avut astfel de probleme până acum;
  • Observi o creștere bruscă a numărului de astfel de semnale luminoase;
  • Luminile sunt însoțite de pete întunecate sau de o ceață în câmpul vizual;
  • Ai senzația că o cortină întunecată îți acoperă o parte a vederii;
  • Apar dureri oculare din senin și durează din ce în ce mai mult;

 

lumini și pete în câmpul vizual
lumini și pete în câmpul vizual. sursă foto: freepik.com

Cauze ale apariției de lumini și pete în câmpul vizual

 

De obicei, acele lumini și pete care apar brusc în fața ochilor sunt trecătoare, vin și pleacă repede. Dar, dacă observi că persistă mai mult timp sau dacă sunt însoțite de alte probleme, cum ar fi un fel de aureole în jurul luminilor sau dureri de cap puternice, e bine să fii atent. De exemplu, acele aureole pe care le vezi uneori în jurul lămpilor ar putea fi un semn al cataractei. Mulți oameni mai în vârstă văd din când în când flash-uri de lumină. Asta nu e neapărat grav, dar e bine să le menționezi la controlul oftalmologic. Totuși, dacă brusc începi să vezi des sclipiri de lumină, ar putea fi o problemă serioasă. Mai ales, dacă apar și niște pete gri sau negre care se mișcă prin fața ochilor sau dacă vezi încețoșat.

Iată și alte posibile cauze ale apariției de lumini și pete în câmpul vizual:

  • modificări ale lichidului vitros odată cu înaintarea în vârsta sau din cauza unor alte boli; acesta se lichefiază și se contractă, blocând trecerea luminii și ducând la apariția de umbre pe retină.
  • o inflamație în partea din spate a ochiului, cunoscută drept uveită; această inflamație este urmată de apariția flotorilor;  
  • o nevrită optică ce apare atunci când nervul optic se inflamează; poate fi cauzată de o infecție sau de o altă afecțiune precum scleroza multiplă;
  • micro sângerare la nivelul ochilor, cauzate în special de rupturi și desprinderi de retină, diabet, hipertensiune arterială, vase de sânge blocate și leziuni. Astfel, celulele din sânge sunt percepute de ochi drept flotoare;
  • operații oculare anterioare și tratamentul ulterior pot crea în ochi senzația de „bule” până când aceste substanțe se absorb; 
  • alte leziuni pe retină, provocate adesea de acțiuni minore, pe care nici nu le- ai fi luat în calcul în mod normal; de asta sunt foarte ușor de trecut cu vederea;
  • migrenele oculare, cauzate de modificări temporare ale fluxului sanguin cerebral, provoacă o sensibilitate la lumină și orice mișcare bruscă a capului sau a ochilor vine la pachet cu senzația de săgeți luminoase;

 

Alte condiții de sănătate ce duc la apariția de lumini și pete în câmpul vizual

 

  • Afecțiuni vasculare sau neurologice neinvestigate;
  • Scăderea bruscă a nivelului de zahăr din sânge;
  • Epilepsie occipitală, caz în care săgețile luminoase pot fi un semn al activității convulsive;
  • Migrenele obișnuite;
  • Tumori în diferite zone ale ochilor sau ale creierului;

 

Diagnostic și tratament

Când observi astfel de lumini și pete, indicat este să apelezi la un medic oftalmolog. Acesta va face un examen complet, folosind picături pentru a dilata pupilele și un instrument special pentru a vedea retina. Astfel, medicul poate identifica precis cauza sclipirilor, care poate fi o problemă oculară sau o altă afecțiune. E important să îi spui oftalmologului toate simptomele medicamentele pe care le ai, chiar dacă ți se pare că nu au legătură cu vederea. Doar după un diagnostic precis se poate stabili tratamentul corect.

Tratament

Tratamentul depinde de ce anume cauzează apariția acestor sclipiri luminoase. Dacă e vorba de o inflamație sau infecție, cum e nevrita optică, tratarea problemei de bază poate opri și aceste săgeți dureroase. În cazurile mai grave, cum ar fi o ruptură sau dezlipire de retină, e nevoie de intervenție chirurgicală urgentă. Din păcate, pentru lichidul vitros, care se degradează odată cu înaintarea în vârstă și care este o cauză comună a flotoarelor, nu există un tratament. Însă, vestea bună este că majoritatea acestor „musculițe” plutitoare sunt inofensive și nu necesită tratament.

 

Străfulgerări de final

Există situații în care problemele de vedere cer atenție medicală imediată. Dacă vezi brusc sclipiri de lumină, mai ales când te uiți într-o parte, ai pierderi de vedere sau vezi în ceață, ai amețeli sau alte probleme bruște cu ochii, sună imediat la urgențe. Acestea pot fi semne ale dezlipirii de retină, o urgență medicală care necesită tratament rapid pentru a nu-ți pierde vederea. Totodată, probleme bruște de vedere pot indica și un accident vascular cerebral tranzitoriu, un semnal de alarmă pentru un posibil accident vascular cerebral grav. Orice lovitură puternică la ochi trebuie, de asemenea, examinată de urgență. Nu ignora aceste semne, sănătatea ochilor tăi depinde de reacția rapidă.

Distribuie articolul pe: